Marabous fabrik har fått nytt ställverk – Elektromontage Power utförde projektet utan anmärkningar

17 februari 2022

Efter ett halvårs arbete där Maraboufabriken fått ett nytt ställverk är anläggningen nu i full drift. Ett utmanande och roligt projekt för Elektromontage Power då projektet krävde noggrann planering för att undvika driftstopp i fabriken.

I Marabous fabrik pågår produktionen dygnets alla timmar, varje dag året runt i samma tempo. Även fabrikens råvarulager och färdigvarulager var direkt påverkade och därför var det viktigt att bytet av deras fördelningsställverk skulle ske utan driftstopp.
– Efter noggrann planering tillsammans med kunden kom vi på en lösning för utförande utan att drabba produktionen på något sätt, berättar Joakim Ahlberg, vd Elektromontage Power.
Arbetet påbörjades under sommaren 2021. Under januari har provning och omläggningar av kraftkablage utförts och nu är anläggningen i full drift.

 Marabou har tillverkat Aladdin, Daim, O’boy och andra svenska favoriter i Upplands Väsby sedan 70-talet, så det var dags för en uppgradering. Projektet gick ut på att byta ut det befintliga fördelningsställverket, ett av tre ställverk i fabriken, mot ett nytt 12 kV-ställverk med 16 fack. Vi har även installerat nytt kontrollskåp med larmtablå, ett nytt 110VDC batterisystem samt rivit befintlig utrustning.
– Anledningen var att höja driftsäkerheten i fabriken och samtidigt höja personsäkerheten.

Ett samarbete med Hitachi Energy

Att Elektromontage Power fick förfrågan beror på att vi tidigare utfört ett liknande projekt på Gröna lund. Samma person som besiktade den anläggningen rekommenderade oss.

Vi räknade på projektet tillsammans med Hitachi Energy. De stod för utrustningen och vi för montaget.
– I den bästa av världar hade vi tagit projektet själva, men i och med att vi är relativt nystartade var detta projekt lite stort för oss. Därför frågade vi Hitachi Energy om de ville samarbeta. 

Slutbesiktning utan anmärkningar

Projektet har varit både roligt och utmanande. När slutbesiktningen utfördes i början av februari var det utan någon anmärkning på montaget.
– Det är skönt att montaget gick helt klanderfritt. Kundens projektledare Fredrik Ståhl har varit helt fantastisk. Han har varit flexibel, delaktig och kommit med förslag på lösningar. Det är alltid roligt att arbeta med en så bra kund.

”Montaget har gått över förväntan”

Fredrik Ståhl, projektledare på Mondelez som äger Marabou, berättar att montaget gått över förväntan.
– Elektromontage Power har ställt upp mer än vad vi förväntade oss. Bland annat har de gått igenom hela anläggningen för att planera när vi saknade dokumentation och dragit extra kablage när det har behövts.

Ett kritiskt moment under projektet var i somras under det planerade produktionsstoppet eftersom Marabou både har färdigvaror och halvfabrikat i kyllager.
– Hade det blivit problem i det läget hade det blivit ramaskri. Människor vill ha sin choklad, skrattar han och fortsätter:
– Det krävde både detaljplanering och alternativa lösningar för att hålla kylan. Joakim satte in extra resurser, förlängde arbetsdagarna och hade helgerna som backup. På så sätt lyckades de halvera tiden för driftstoppet mot vad vi hade i grundplanen.

Hela projektet beräknades vara klart till hösten 2022, men är redan färdigt.
– Det var ingenting vi trodde, men tack vare ett bra samarbete mellan Elektromontage Power och Mondelez har vi hittat alternativa lösningar längs vägen som möjliggjorde att vi färdigställde projektet utan det ytterligare driftstopp som var planerat från början.